Jeseň a zima sú pre náš organizmus náročné

08.10.2004 Celý región

Úlohou našej imunity nie je len obrana tela pred vonkajšími nákazami, ale aj všestranná a pohotová kontrola nášho zdravia. Ničí škodliviny a bezpečne rozpozn...
Úlohou našej imunity nie je len obrana tela pred vonkajšími nákazami, ale aj všestranná a pohotová kontrola nášho zdravia. Ničí škodliviny a bezpečne rozpozná všetko, čo je pre telo cudzie. Stráži vznikajúci a zanikajúci bunkový život a musí sa vyrovnávať aj s podnebím a jeho charakteristickými zmenami.

Chlad nie je na vine
Pre všetky telesné funkcie existujú dve riziká. Na jednej strane dlhodobé preťažovanie a na strane druhej netrénovanosť. To platí pre imunitný systém aj svaly. Infekcie, ktoré naše telo ohrozujú, laicky nazývame nachladením. Chlad však náš stav nezavinil. Príčinou je vždy nákaza.

Prospieva otužovanie
Funkcie imunitného systému, vrátane regulácie tepla a chladu, závisí od dobrého prekrvenia kože a slizníc. Ak sa vonkajšia teplota zníži pod 18 stupňov Celzia, teplotné straty sú vyššie ako prebytok tepla, ktorý telo vytvára. V prípade, že nie sme primerane oblečení, dochádza k stiahnutiu vlásočníc v pokožke. Krvný obeh sa zredukuje na najmenšiu možnú mieru. To je kľúčový okamih, na ktorý čakajú pôvodcovia chorôb. Majú totiž otvorenú cestu do organizmu. Obranné bunky opustili svoje pozície a stiahli sa s krvou dovnútra tela. Iba otužilec dokáže na takéto zmeny pohotovo reagovať. Ten je na počasie len minimálne citlivý.

Imunitu musíme posilňovať
Ochorenie teda nespôsobí vonkajšia príčina, ale skôr neschopnosť tela dať na nepriaznivé podnety z okolia správne odpovede. Je jasné, že imunitný systém je potrebné podporiť. Počas zimného obdobia nie je v našej strave dostatočné množstvo vitamínov a minerálov. Preto sa odporúča denne ich dopĺňanie v tabletkách. Vhodné sú preparáty, ktoré obsahujú nielen potrebné vitamíny a stopové prvky, ale aj ženšen. Ten podporuje tvorbu tzv. T buniek. Sú to biele krvinky, ktoré dokážu ničiť škodlivé vírusy a baktérie.
Pre obranyschopnosť organizmu je dôležitý aj pitný režim. Denne treba vypiť asi 2 až 2,5 litra tekutín. Ideálne je, ak má významné zastúpenie minerálna voda, akou je Budiš. Dopĺňame ňou úbytok minerálov. Pre jesenné a zimné mesiace je ideálna prírodná nesýtená Budiška, ktorá nedráždi naše sliznice.
Významnú úlohu pri obrane organizmu pred škodlivýmu vplyvmi vonkajšieho prostredia hrá aj črevná flóra. Často ju narúšame nevhodnou stravou, či nadmerným užívaním liekov. Ak sa chcete vyhnúť komplikáciám spojenými s takýmto problémom, vyskúšajte ako prevenciu výrobky s užitočnými mikróbmi z radu bifidobaktérií a Laktobacilom. Medzi dôležité prvky prevencie porúch imunity patrí aj pravidelný pohyb na zdravom vzduchu a duševná pohoda.
Zuzana Joneková
 

Vyberte región

mark